Lydnad

Idag tränade vi lydnad igen med fokus på framförgåendet och hoppet...
Det tar sig med träning, vi körde framförgåendet några gånger mot target för att sedan ta bort den och köra några gånger utan. Nova verkar förstå bättre och bättre vad det är som lönar sig, så vi ska träna på på det här viset ett tag. Jag måste tänka på att inte träna för länge, ska göra som jag brukar säga när jag har kurs "kör fem repetitioner, ta sedan paus en liten kort stund", tänk om man kunde göra som man tänker och säger till andra att de ska göra, vad bra det skulle gå!

Hoppet tar sig också, nu verkar Nova vara tillräckligt lurad för att springa ut långt på andra sidan hoppet, nu gäller det bara att få till ett "sitt" på avsånd. Nova vill komma till mig och sätta sig när jag säger "sitt". Tokigt, tokigt. Det skulle vara lättare om det var "ligg" på andra sidan hoppet, för det är Nova riktigt duktig på! Nova är superduktig när hon har tagit bollen och kommer in och sätter sig fot med bollen i munnen...:) Det är så roligt att "apporteringen" börjar fungera, tänk när vi kan överföra allt på en riktig apportbock, vad glad man kommer att vara när det fungerar, men en sak i taget nu! Först ska hon kunna hålla en plastapport (måste beställa en allra först), sen ska vi nog tejpa trä apporten och sen ska hon få hålla i den fast det blir mer och mer trä....

Linförhet tränade vi också lite, lite på ikväll... Nova blir bättre och bättre på svängarna. Nu behöver vi snart mest träna på uthålligheten i detta moment, korta bitar går riktigt skapligt, men går vi för länge så tappar Nova helt kontakten vilket leder till att hon försvinner. Det är som allt eller inget, utan kontakt kan jag få släpa henne runt och det känns inte så kul... Men när hon går med kontakt så håller hon även en riktigt bra position.

Nu är det sovdax för mig och tror att det även blir sovmorgon imorgon bitti....:)

Godnatt!

Sökträning och valpkurs

I söndags tränade vi sök, jag/Nova, Jill/Zorro, Emma/Daphne och Petri/Legato...
Vi tränade på åsen i snön... alla hundar skötte sig jättebra, men mest imponerad är jag av Daphne.
Hon var helt slut på slutet, men sprang ändå ut, tog slangen och tillbaka till Emma (vad gör man väl inte för lite godis). Det märktes på alla hundarna att det var jobbigt att springa i snön och att det var ganska vindstilla, alla hundarna blev riktigt trötta både fysiskt och psykiskt.
Nova fick 6 sökslag, jag hade tänkt köra flera men hon gjorde illa tassarna på skarsnön, så det fick räcka. Hon skötte sig riktigt bra, vi tränade inte så mycket på transporterna då jag inte orkade springa ut på alla slag utan jag skickade henne på fyra påvis själv, hon fick springa ut och få belöning hos figgen och sen ropade jag på henne på stigen. Det fungerar ganska bra att göra så också!
En rolig sak är att apporteringsträningen visar sig i söket också, Nova är duktig med att lämna av rullen, hon håller den tills jag säger åt henne att släppa, eller till jag "klickar"..
Jag har inte tränat så mycket lydnad tyvärr, men ikväll ska jag och Jill upp på klubben och nöta på lite. Jag ska träna framförgående, svängar i linförheten och hoppet har jag tänkt. Eventuellt kanske det även blir en budföring.

Igår startade jag en valpkurs, det är 7 små valpar som ska vara med på kursen. Igår var det 5hundar med på kursen, en hade fått förhinder och en hund får vara med först nästa gång, då den blivit vaccinerad.
Det är så kul att ha valpkurs och jag är helt säker på att det här kommer att bli en riktigt rolig kurs, alla verkar vara intresserade av att lära sig och sin hund nya saker!


Appellkurs

Idag började våran appellkurs, superkul att komma igång!
Vi tränade på kontakt, linförhet, framförgående, platsliggning och budföring.

Vi fick hjälp med var jag ska klicka i fria följet och vi tränade främst på vinklarna. Jag måste tänka på att klicka precis då jag svänger. Tror att jag tidigare alltid nästan klickat efter en vinkel, så det var superbra att få tips om...

På framförgåendet tränade vi med en kon som target, här fick jag tips om att belöna framför Nova, det vill säga att kasta godisen/leksaken framför henne så att hon strävar framåt och inte behöver gå tillbaka till mig för att få belöning. Vi körde med konen ganska många gånger, sen tyckte Maria att vi skulle testa utan kon alls, och det gick över förväntan. Hon gick på framför mig utan att ha någon kon att gå emot, så vi ska försöka att köra utan kon så mycket det går!

Platsliggningen gick bra, trots att Nova låg och snegla lite på de andra hundarna. Vi låg inte på rad utan som i en cirkel och Nova fick ligga med huvudet nere, åkte huvudet upp så backade jag och när hon lade ner huvudet så gick jag mot henne. Det börjar ta sig igen platsliggningen, tufflan börjar kunna vara stilla små stunder. Vi ska ta det superlugnt med platsliggningen, det får ta all tid i världen om det ska vara så - Nova ska känna sig trygg där hon ligger!!!

På budföringen så tror jag att Nova trodde att vi körde sök eller nåt, för hon sprang ut i skogen... Muppigt! När Carina ropade på henne så sprang hon dit och satte sig, men hon har svårt att sitta stilla också hos mottagaren. Hon vill gärna springa mera. Så där har vi någonting att bita i... Som tur är kommer vi träna budföring och platsliggning vid varje kurstillfälle, så det hoppas jag att vi hinner "fixa" innan kursen är slut, vi ska träna på här hemma!!!

Nu ska det pluggas!
/Ida

Tränat lydnad och varit med på grundkurs...:)

Idag har jag och Nova varit upp på klubben igen och tränat lite lydnad. Vi tränade hoppet, framförgående, sitt-stanna och lite frittfölj. Dessutom fick vi hoppa in lite i POs grundkurs. Nova fick visa några kontaktövningar och lyssna på det här: Hon skötte sig super och gjorde inga utfall!!!! Det ni..:)

Framförgåendet börjar klicka lite nu, hon förstår att hon ska gå ut och gå i ett lugnt tempo och inte släpa mig. Toppen! Även om vi fortfarande kör med target och utan kommando så tycker jag att det var ett stort steg, tidigare ville hon bara kasta sig fram för att komma till targeten, men nu börjar hon förstå att det handlar om att hon ska gå sakta emot den!

Hoppet går också bra, vi har kört på igen med uthoppet och med boll över huvudet. Hon hoppar ut bra och får sen klick och boll över huvudet så att hon inte ska hamna för nära hindret innan vi lägger på sitt.  Vi måste börja att träna mer sitt, på avstånd, så att hon verkligen kan det innan vi ska sätta ihop uthoppet med sitt... Jag tror att det kan bli bra om vi gör på det här sättet.... Hoppas det i alla fall!

Vi fick som sagt vara med i POs kurs och visa kontaktövning idag, superbra att få träna lite allmänlydnad. Hade faktiskt tänkt att jag skulle passa på att träna det idag och nu fick vi det utan att jag behövde tänka på vad jag skulle göra. Nova fick sitta med i en ring med fyra andra hundar och hon gjorde det utan problem. Hon försökte börja gruffsa, men jag såg det på henne och hann avbryta innan hon började!

Vad kul det är förresten att klubben blivit så otrloligt aktiv, det är massor av folk där jämt nu för tiden!
HEJJA TIERP!

Lydnad

Igår var vi upp till klubben igen och tränade lydnad, vi tränade framförgående, hopp, stå och fritt följ...
Direkt när vi kom upp till klubben så gjorde inte Nova någonting annat än att nosa. Hon var helt besatt av att nosa i marken och smågnällde samtidigt. Vet inte riktigt vad det kan ha varit som luktade så gott... Jag band upp henne en liten stund och sen när jag kom tillbaka till henne så var hon helt fokuserad på mig istället, superkul!

Framförgåendet gick mycket bättre nu än sist, det var som att hon verkligen kom ihåg vad vi tränade på i söndags! Kul, så nu måste jag hålla i det här så att hon inte glömmer bort det igen.... Vi tränade även uthopp, jag sa hopp, och när hon hoppade så kastade jag boll över huvudet, det gick bara bra faktiskt. Nova verkar förstå grejen nu. Ska nöta det ett par gånger till innan jag ska försöka få till ett sitt på andra sidan hindret.. Först ska vi öva på sitt på avstånd så att hon blir lite säkrare på det. Stå börjar sakta men säkert att komma fram, jag har varit slarvig tidigare när jag tränat det, så nu får det bli ändring på det!
Fritt följ hade vi problem med både i söndags och igår, Nova var inte alls tillräckligt fokuserad för att träna fritt följ, det var som att hon tyckte att det var äckligt att gå där det var lera och hon gick och nosa i luften som att det var någonting som luktade mycket gott... Vi fick träna superkorta sekvenser och även träna på att bara hålla kontakt.
 
När vi tränat en del lydnad så tränade vi lite på att Nova bara skulle få sitta ner och ta det lugnt medan vi tittade på andra hundar, det är så svårt för henne. Hon vill göra utfall, hon vill skälla och att "bara vara" verkar helt omöjligt för henne. Men det här ska vi se till att träna mycket på, det är ju pinsamt när hon håller på och det är ju bara mitt och Magnus fel som inte tränar med på dessa bitar!

Vad härligt det är förresten att det börjar bli vår, våren måste vara årets bästa årstid!

Ha en bra dag!

Hopp, apportering och framförgående

Igår var vi till klubben och tränade på en massa jobbiga grejer...:)
Vi tränade hopp, apportering och framförgående - ingenting av det vi brukar träna på. Men dessa moment är ju tyvärr med i appellen, så ska vi tävla någon gång så måste vi komma igång och träna på de momenten också!
Hoppet tränade vi uthopp på, jag kastade en leksak över huvudet på Nova och det gick ganska bra, hon hoppar glatt ut och blir glad när hon ser leksaken. Vi kommer få nöta på det varje gång vi är på klubben nu om det ska gå framåt!

Sen tränade vi apportering, Nova börjar kunna sitta en liten stund med saker i munnen, men vi har mycket tugg och så fort hon ska gå ett par steg så spottar hon ut apporten eller tuggar helt sönder den. Så här har vi verkligen MYCKET att jobba på...

Framförgåendet har vi haft helt nedlagt över vintern, det har liksom legat i dvala..:) Vi började klicka in två koner som targets och sen klickade jag när hon gick ut framför mig mot targeten, då hon gick i lagom tempo, och det gick också bra. Men än är det LÅÅÅÅNGT kvar till vi kan lägga på kommando och än längre kvar till vi kommer att kunna ta bort targetarna. Men det är som det är, träning som gäller!


På lördag börjar vi en appellkurs för Maria och Carina, det ska bli så himla kul! Hoppas att vi kan ta ett litet steg i rätt riktning, för det behöver vi så att vi inte står stilla och stampar på samma fläck hela tiden! Det är så lätt att man bara övar på det som går bra och att man inte ökar svårighetsgraden! Men nu gäller det...:)!!!

Sök

Idag har vi tränat sök igen, Nova skötte sig superbra!
Vi körde två omgångar och första gången fick hon 6slag, med 3heldolda. Det gick över förväntan, hon hittade figgarna, tog slangen, men så stannade hon ute där tills jag ropade in henne. Tror att hon ville se figgarna innan hon sprang in till mig, men när jag ropade kom hon på en gång.
Det var mycket djup snö, så det var en riktigt jobbig sökruta, men Nova verkar inte bli trött i första taget. Värre var det för matte...:)
När Nova kommer med slangen så har hon blivit mycket noggrannare med att lämna av den, hon sätter sig ner med slangen i munnen, som vid en apportering. Superkul att det fungerar i söket också, utan att det är någonting som behövts övats in!
På tisdag blir det lydnadsträning, det behövs!

Nova kör uppletande


Zorro uppletande...


Spår och uppletande

Igår tränade jag och Nova och Jill och Zorro spår och uppletande. Det var inte så kul alls att lägga spåren då det var  massor av snö att pulsa i, så vi lade ganska korta spår. Båda hundarna spårade jättebra, inga problem alls med att ta pinnarna eller så heller, trots att dem försvann ner i snön.
Vi tränade även lite uppletande, vilket också gick riktigt bra. Nova rusade ut, hittade ett föremål och kom in. Dock låg föremålen ganska tydligt, så Nova fick det inte så jobbigt förrän vid sista föremålet, då sprang hon mest på i 180 utan att koppla på nosen. Efter en stund fick jag gå ut och visa föremålet för att få henne att springa!
Det börjar gå riktigt bra att få tjejen att sitta ner med saker i munnen, även fast det tuggas endel.. men det ska vi snart börja med att träna på!
Imorgon åker jag upp till Luleå igen, så den kommande veckan tror jag blir lugn för Nova, om inte Magnus ska träna någon lydnad förstås.


//Ida

RSS 2.0